Barevné potraviny pro lepší chuť k jídlu

Jak zvýšit chuť k jídlu? Zapojte všechny smysly

Nevíte, jak zvýšit chuť k jídlu? Co udělat proto, aby vám jídlo chutnalo a užili jste si každé jeho sousto? Roli hraje nejen chuť samotného pokrmu, ale třeba i jeho aroma nebo způsob servírování. Je prokázáno, že na požitku z jídla se podílejí všechny smysly. Jestliže vás trápí ztráta chuti k jídlu, máme pro vás pár tipů, které se vyplatí vyzkoušet.

Barvy na talíři

Pokud jídlo na talíři nevypadá vábně, na chuti to rozhodně nepřidá. Velkou roli hrají jeho barvy. Ty na talíř vnese především čerstvá zelenina nebo ovoce. Miska ovesné kaše rozhodně vypadá lépe, když je ozdobená čerstvými jahodami či borůvkami. Vy na ni pak hned máte větší chuť. Masu zase prospěje barevné koření a čerstvá zelenina. Svěžest na váš talíř vnesou rajčata, papriky i třeba fazolové lusky.

Barvy výrazně ovlivňuje i způsob přípravy potravin. Například na přípravu zeleniny je ideální parní hrnec, protože zelenina uvařená v páře si zachová sytější barvu (spolu s větším množstvím vitamínů). Alternativou je restování na kapce oleje nebo na rozpuštěném másle.

Struktura a textura jídla

Jídlo by nemělo působit suše, mastně nebo tuze. Dbejte tedy na správnou přípravu pokrmů. Mnohé neduhy lze navíc odbourat poměrně snadno. Pokud se vám těstoviny lepí, prolijte je po uvaření studenou vodou. Smažené jídlo zase nedávejte do uzavřené nádoby, protože se vlivem páry promáčí. Maso pro lepší chuť orestujte. Zatáhnete se a bude šťavnatější.

Pečlivé servírování

Na servírování jídla jsou ideální bílé talíře, které vždy ladí s podávaným pokrmem. Ještě než jídlo naservírujete, představte si v hlavě, jak bude výsledek vypadat. Hlídejte také velikost porcí a jídlem zaplňte maximálně dvě třetiny talíře. U hlavního jídla by přibližně polovinu prostoru měla vyplnit zelenina, čtvrtinu maso (nebo jiný zdroj bílkovin) a čtvrtinu příloha. Omáčku vždy používejte v rozumném množství.

Chuť jídla mohou podpořit přidané bylinky, například bazalka, majoránka, kopr nebo kmín. Hodí se přímo do pokrmů i na ozdobení již hotového jídla.